Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

0


Τη δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου για τον ελληνικό χώρο, γιορτάζεται η μέρα του πατέρα. Για τις περισσότερες χώρες η γιορτή αυτή είναι την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Στην Ελλάδα, καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως με πρωτοβουλία του ΣΥΓΑΠΑ και του ιδρυτή του συλλόγου Νίκου Σπιτάλα, να γιορτάζεται η μέρα αυτή τη δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου. Αυτό συμβαίνει και σε κάποια άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την αλλαγή στην ημερομηνία της συγκεκριμένης γιορτής, είναι για να θεσπιστεί σχετικός εορτασμός για τη μέρα του πατέρα στα σχολεία.

Δικαίως και πολύ σωστά τιμάται ή γίνεται τουλάχιστον μια αναφορά, εδώ και χρόνια, στα σχολεία, για τη μέρα της γυναίκας και τη μέρα της μητέρας. Έχουν προσφέρει πολλά οι εκάστοτε γυναίκες και μητέρες στην ανθρωπότητα. Γιατί όμως να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για τους άντρες ή και τους πατέρες; Ή καλύτερα, τι μήνυμα δίνεται στα ίδια τα παιδιά από την απουσία ενός τέτοιου εορτασμού από τα σχολεία;

Πράγματι, οι γυναίκες, οι μητέρες, ασχολούνταν πολύ περισσότερο στο παρελθόν με το σπίτι και με τα παιδιά και οι άντρες / πατέρες λιγότερο. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις αυτή η παρωχημένη νοοτροπία επικρατεί ακόμη και σήμερα. Υπήρχαν στο παρελθόν όμως, και υπάρχουν και σήμερα σε μεγαλύτερο βαθμό, λαμπρά παραδείγματα μπαμπάδων που ασχολούνται και με το σπίτι και με τα παιδιά τους.

Ο σκοπός ύπαρξης ενός τέτοιου σχολικού εορτασμού όμως, αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή "επιβράβευση". Αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τα παιδιά. Τιμώντας και τα δύο φύλα, και τους δύο γονείς, δίνουμε το μήνυμα πως και οι δύο γονείς τα αγαπούν, και οι δύο γονείς πρέπει να ασχολούνται με το σπίτι και με τα παιδιά, και τα δύο φύλα / γονείς είναι εξίσου σημαντικά ... Οπότε τα παιδιά, μεγαλώνοντας, θα ακολουθήσουν διαφορετικές, πιο υγιείς νοοτροπίες ως γονείς, από τους προκατόχους τους.

Η εκπαίδευση, δεν πρέπει να αναπαράγει την κοινωνία. Η εκπαίδευση πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθάει στην αλλαγή της κοινωνίας προς το καλύτερο. Με γνώμονα τον τερματισμό των διακρίσεων και την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, πρέπει να θεσπιστούν από την εκπαίδευση οι πρακτικές εκείνες που θα προωθήσουν την ισότητα αυτή ...

Cyprus Fatherhood Initiative
Δημοσίευση: Ιουνίου 08, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator