Χρωματιστό ηλιακό γυαλί παράγει καθαρή ενέργεια σε κτήρια

0


Δυο εκατομμύρια λίρες Αγγλίας επένδυσε ο όμιλος MTI Venturesστο «χρωματιστό γυαλί» της εταιρείας Oxford Photovoltaicsπου παράγει ενέργεια από τον ήλιο.

Όπως ανακοίνωσε η Oxford Photovoltaics, η επένδυση αναμένεται να φέρει το ηλιακό γυαλί, το οποίο μπορεί να βαφεί σε οποιοδήποτε χρώμα, ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά, καθιστώντας το εμπορικά βιώσιμο.

«Αυτό που λέμε είναι αντί να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά στο κτήριο, καλύτερα να φτιάξετε ένα κτήριο από φωτοβολταϊκά», δήλωσε στη Guardian ο Kevin Arthur, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Αν θέλεις να φτιάξεις ένα γυάλινο κτήριο σημαίνει ότι ήδη έχεις αποφασίσει να πληρώσεις για το γυαλί. Αν χρησιμοποιήσεις το ηλιακό γυαλί προσθέτεις ένα πολύ μικρό κόστος στην κατασκευή (περίπου 10% επιπλέον)», συμπλήρωσε.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στην προσθήκη ενός λεπτού στρώματος διαφανών ηλιακών κυψελών στερεής μορφής στο συμβατικό γυαλί.

Οι ηλιακές κυψέλες μετατρέπουν το 12% της ηλιακής ενέργειας που δέχονται σε «καθαρό» ρεύμα.

Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να διοχετευτεί στο εθνικό δίκτυο ή να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του κτηρίου.

Στο μεταξύ κοινή ερευνητική ομάδα των πανεπιστημίων Sheffield και Cambridge ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι κατάφερε να ψεκάσει με επιτυχία βαφή με ηλιακές κυψέλες πάνω σε επιφάνεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι μελλοντικά η ηλιακή βαφή θα μπορεί να εφαρμοστεί σε κτήρια και οροφές.

Προς το παρόν βέβαια η ηλιακή βαφή μπορεί να ψεκαστεί μόνο σε εξαιρετικά λείες επιφάνειες και δεν είναι πολύ αποδοτική.

Ηλιακή βαφή με τη χρήση νανοσωματιδίων έχουν αναπτύξει και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 23, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Χρωματιστό ηλιακό γυαλί παράγει καθαρή ενέργεια σε κτήρια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator