Στον εισαγγελέα για τα απλήρωτα δάνεια η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ

0


Στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα μεγάλα δάνεια που πήραν τα κόμματα από τις τράπεζες και το θέμα δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το Reuters αναφέρει πως οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει από τα δύο κόμματα να καταθέσουν στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για τα δάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ που έχουν λάβει από ελληνικές τράπεζες και μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στελέχη των κομμάτων θα περάσουν το κατώφλι του Εισαγγελέα στις 18 Φεβρουαρίου.

Δικαστική πηγή φέρεται να δήλωσε στο Reuters πως θα εξετασθούν για εγκλήματα κατά του κράτους. Η ίδια πηγή ανάφερε πως αντικείμενο ερευνών είναι και τα οικονομικά του ΚΚΕ.

Πηγή: reuters.com


Ο Πεπόνης καλεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για τη δανειοδότηση των κομμάτων

Ανοίγει ο φάκελος για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης
Εξηγήσεις για τα τραπεζικά δάνεια των κομμάτων καλούνται να δώσουν στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
Ο κ. Πεπόνης έχει καλέσει στις 18 Φεβρουαρίου τους γενικούς διευθυντές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για ανωμοτί εξηγήσεις σε σχέση με τα δάνεια που πήραν τα δύο κόμματα έναντι κρατικών επιχορηγήσεων το διάστημα από το 2001 έως το 2012, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η εξέταση των υπευθύνων του ΚΚΕ.
Όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το newsbomb.gr με ρεπορτάζ στις 27 Ιανουαρίου 2013, οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι έτοιμοι να ανοίξουν το φάκελο «τραπεζικά δάνεια» καλώντας να καταθέσουν πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας.
Μάλιστα το ρεπορτάζ έκανε λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που αναμένεται να 
αποκαλυφθούν, αυτό της ανεξέλεγκτης δανειοδότησης των κομμάτων.
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο τρόπος της κλήτευσης σημαίνει ότι τα στελέχη των κομμάτων θα μπορούσαν στη συνέχεια –αν δεν πειστεί ο οικονομικός εισαγγελέας–να καταστούν κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στο Δημόσιο με τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές προβλέψεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου.
Κριτήριο για τις κλητεύσεις αυτές είναι και το γεγονός ότι η οικονομική εισαγγελία διαχωρίζει τα κόμματα που τηρούν ενήμερα τα δάνειά τους με εκείνα που δεν τα εξυπηρετούν κανονικά.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκηςπροσπαθούσε να δημιουργήσει συνθήκες ισότιμης πρόσβασης των νέων πολιτικών σχημάτων στην κρατική κομματική χρηματοδότηση. (Εν τω μεταξύ ο κ. Αυγενάκης έχει επανενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία). Ο κ. Αυγενάκης έχει παραδώσει στον εισαγγελέα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι συνολικά το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν πάρει από τις τράπεζες ώς σήμερα δάνεια ύψους 244,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 120 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τη Νέα Δημοκρατία (105 την Αγροτική Τράπεζα και 15 την Τράπεζα Πειραιώς). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει οφειλές 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατομμύρια είναι στην Αγροτική Τράπεζα, 10 εκατομμύρια στη Μarfin και 5 εκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς. Αλλα 22 εκατομμύρια αφορούν την Τράπεζα Αττικής και ένα μικρότερο ποσό τη Eurobank.
Εκτός από τους γενικούς διευθυντές των δύο κομμάτων, ο οικονομικός εισαγγελέας είχε καλέσει σε προηγούμενη φάση να καταθέσουν στην προανάκριση που διενεργείται ως ύποπτοι στελέχη διαφορετικών διοικήσεων των τραπεζών Εθνικής και Αγροτικής, που είχαν δώσει τη μεγαλύτερη μερίδα των δανείων στα κόμματα. Είχαν κληθεί επίσης και κατέθεσαν υπάλληλοι των τμημάτων χορηγήσεων από την Αγροτική που χορηγούσε χαμηλότοκα δάνεια έναντι μελλοντικών επιχορηγήσεων. Επειδή το ύψος της επιχορήγησης υπολογίζεται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Αυγενάκης και άλλοι επικριτές του συστήματος χρηματοδότησης των κομμάτων, αναφέρουν ότι τα δάνεια είναι επισφαλή, καθώς δεν πρόκειται να εισπραχθούν από τη Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ επιχορηγήσεις ανάλογου ύψους, επειδή πολύ απλά παίρνουν λιγότερες ψήφους.
Ωστόσο, νομικοί που παρακολουθούν την υπόθεση τονίζουν ότι κατά τον διαχωρισμό της ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, τα δάνεια των κομμάτων περιελήφθησαν στο χαρτοφυλάκιο της καλής Τράπεζας -που αγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς- επειδή είχαν κριθεί από την Blackrock βιώσιμα.
Από την άλλη πλευρά, δικαστικές πηγές υπογραμμίζουν ότι αρκεί και η επαπειλούμενη ζημία για να προκύψουν ενδείξεις φυσικής και ηθικής αυτουργίας σε απιστία εις βάρος του Δημοσίου και αυτή φαίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα.

newsbomb.gr
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 02, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Στον εισαγγελέα για τα απλήρωτα δάνεια η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator