Σαν σήμερα ο σεισμός του 1981 (video-pics)

1



Αλκυονίδες Νήσοι, Κορινθιακός κόλπος: 24 Φεβρουαρίου 1981, 22.55

Σεισμός 6,6 ρίχτερ συγκλονίζει την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέττα, τα Μέγαρα και την Αθήνα. 85000 κτίρια περίπου υπέστησαν βλάβες (από αυτά πάνω από 20.000 κρίθηκαν ως μη επισκευάσιμα). Παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη φαινόμενα ρευστοποίησης, πτώσεις βράχων καθώς και ασθενές θαλάσσιο κύμα βαρύτητας. 

Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στην Περαχώρα (τα περισσότερα κτίρια βγήκαν ακατάλληλα, ενώ τρύπησε ακόμα και το υδραγωγείο), στην Κινέττα (όπου κατέρρευσε τετραώροφο ξενοδοχείο και μετά από μια πολύωρη διασωστική επιχείρηση, ανασύρεται ζωντανός από τους πυροσβέστες ο Βαγγέλης Μπούσουλας), στα Μέγαρα (όπου έφυγε από τη ζωή και η σύζυγος του δημάρχου), στο Λουτράκι, στην Κόρινθο, στο Βραχάτι Κορινθίας, (από τα ερείπια ξενοδοχείου που κατέρρευσε ανασύρονται νεκροί δύο γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας), στο Κιάτο και στην Αθήνα.

Στην Αθήνα, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλωβίζουν εκατοντάδες άτομα από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομακρύνουν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επεμβαίνουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών. Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν το επόμενο διάστημα έθεσαν σε επιφυλακή το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση των καταστροφών.


Ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης και ο υπουργός Δημοσίων Εργων Τζαννής Τζαννετάκης επισκέπτονται την πληγείσα περιοχή της Περαχώρας
  
ΛΟΥΤΡΑΚΙ

ΛΟΥΤΡΑΚΙ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

ΛΟΥΤΡΑΚΙ

ΛΟΥΤΡΑΚΙ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

ΚΙΑΤΟ

ΛΟΥΤΡΑΚΙ

ΚΙΑΤΟ

ΚΙΑΤΟ





























ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1981.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΣΕ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ SUPER 8.
(ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ COPYRIGHT FOA 2010)




Αμοντάριστα πλάνα από το σεισμό του 1981. (λίγες μέρες μετά το σεισμό)

Κόρινθος: Σκηνές σεισμοπαθών στο Συνοικισμό Κορίνθου. 

Βραχάτι: Προσπάθειες ανάσυρσης σoρών από το ξενοδοχείο ''Γαλαξίας'' στην παραλία Βραχατίου.

Λουτράκι: Τα ερείπια του ξενοδοχείου Κόντη στο κέντρο Λουτρακίου και του ξενοδοχείου ''ΑΠΟΛΛΩΝ'', ακριβώς δίπλα από το σημερινό καζίνο.

Κιάτο: Από τον τρίτο όροφο στο ισόγειο. Σπίτια που κατέρρευσαν στο κέντρο του Κιάτου. Παραλία Κιάτου.

Η Μουσική και το τραγούδι που ακούγεται είναι του Νίκου Δημάκη:
Στις σκηνές της Κορίνθου και του Βραχατιού ακούγεται η μουσική από το τραγούδι "Στις Φτωχογειτονιές" και στις σκηνές του Λουτρακίου ακούγεται η μουσική από το τραγούδι "Όταν βρέχει σ' ένα μέρος" Τα τραγούδια αυτά είχαν γραφτεί από το Ν. Δημάκη για την παράσταση "Ενοικιάζεται" του Παύλου Καράγιωργα το 1979. Παίζουν οι μουσικοί: κορνέτα- Νίκος Κωνσταντέλος, μπαγλαμαδάκι - Μπάμπης Λέγκας, κιθάρα - Ανδρέας Χαραλαμπόπουλος, τουμπερλέκι - Ν. Δημάκης. 
Το τραγούδι "Σ' αυτό το σπίτι" γράφτηκε λίγες μέρες μετά το σεισμό - από το Ν. Δημάκη - προσωπική μαρτυρία. 


Το φιλμ είναι γυρισμένο σε φιλμ σούπερ8

Από το προσωπικό Αρχείο του Νίκου Δημάκη


Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 24, 2013

1 Σχόλια για την ανάρτηση: "Σαν σήμερα ο σεισμός του 1981 (video-pics)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator