Έπεσαν οι υπογραφές για τον Φιλόδοξο Αντιδραστήρα Πυρηνικής Σύντηξης, ITER, στη Γαλλία

0


Μετά από αρκετά χρόνια καθυστερήσεων, ο ευρωπαϊκός θερμοπυρηνικός αντιδραστήρας, ITER, πρόκειται επιτέλους να κατασκευαστεί, καθώς υπογράφηκε από την Ε.Ε. η σχετική συμφωνία με τις εργολήπτριες εταιρείες. Στόχος του αντιδραστήρα είναι να επιτύχει την πυρηνική σύντηξη με τρόπο που να μπορεί να αξιοποιηθεί από τον άνθρωπο, ανοίγοντας έτσι μια νέα σελίδα στην ιστορία.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τεράστιο πείραμα με κόστος 15 δις. ευρώ, το οποίο έχουν αναλάβει η Ε.Ε, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα. Ο αντιδραστήρας θα υλοποιηθεί στο Κανταράς της Γαλλίας και θα καλύπτει έκταση ποδοσφαιρικού γηπέδου. Στο εσωτερικό του, θα υπάρχει ένα νέφος από ιόντα υδρογόνου το οποίο θα θερμαίνεται σε θερμοκρασίες 100 εκατ. βαθμών Κελσίου και θα συγκρατείται μέσω μαγνητικών πεδίων.

Ο σκοπός των επιστημόνων είναι να επιτύχουν την πυρηνική σύντηξη, δηλαδή την ένωση των ατόμων του υδρογόνου, η οποία παράγει άτομα ηλίου και τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Για να συμβεί αυτό απαιτείται πολύ υψηλή θερμοκρασία, άρα και διοχέτευση ενέργειας. Κατ’ επέκταση, το αντικείμενο του ITER είναι το να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση απαιτεί.

Δεδομένου του ότι η πυρηνική σύντηξη χρειάζεται μονάχα υδρογόνο σαν πρώτη ύλη, αποτελεί μια μεγάλη υπόσχεση για την κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών της ανθρωπότητας στο μέλλον. Σε αντίθεση με τους σημερινούς πυρηνικούς σταθμούς, οι αντιδραστήρες σύντηξης δεν θα παράγουν καθόλου ρύπους ή απόβλητα, άρα είναι 100% φιλικοί προς το περιβάλλον. 
Τέλος, σημειώνεται ότι το κτήριο του αντιδραστήρα στο Κανταράς προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2018, ενώ τα πρώτα πειράματα προγραμματίζονται για τα τέλη του 2020.
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 21, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Έπεσαν οι υπογραφές για τον Φιλόδοξο Αντιδραστήρα Πυρηνικής Σύντηξης, ITER, στη Γαλλία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator