Το τζάκι πηγή ρύπανσης στο σπίτι – Κίνδυνοι και προτάσεις αντιμετώπισης

0


Σημαντική άνοδο της συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στα σπίτια που χρησιμοποιούν τζάκι ή ξυλόσομπα για θέρμανση δείχνει έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η έρευνα του ΑΠΘ μελέτησε 30 νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος TRANSPHORM για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις στην υγεία, ούσα μια από τις πρώτες που διερευνά άμεσα το πρόβλημα και δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί επίσημα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια αύξηση της μέσης συγκέντρωσης σωματιδίων στον αέρα εσωτερικών χώρων ύστερα από μόλις 2-3 ώρες λειτουργίας του τζακιού. Η μέση τιμή για τα σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (PM2,5) υπολογίστηκε στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το όριο ασφάλειας που θέτει η κοινοτική νομοθεσία είναι μόλις 20 μg/m3. Για τα σωματίδια PM10, η μέση τιμή ήταν 90 μg/m3 με όριο τα 40 μg/m3.

Παράλληλα παρατηρήθηκε αύξηση στα υπέρλεπτα αιωρούμενα σωματίδια τα οποία θεωρούνται πολύ επικίνδυνα για την υγεία διότι η μικρή τους διάμετρος τους επιτρέπει να εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες.

Το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ προτείνει ως μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα από τα τζάκια την αποξήρανση της χρησιμοποιούμενης ξυλείας και άλλων τύπων βιομάζας, την επιδότηση της συντήρησης τζακιών και καυστήρων βιομάζας, τον έλεγχο ποιότητας και πιστοποίηση των μπρικετών και των πέλετς βιομάζας, ώστε να αναπτυχθεί η αγορά της βιομάζας για ενέργεια ορθολογικά, χωρίς να αυξάνεται η παράνομη υλοτομία.

Η μελέτη του ΑΠΘ εκτιμά μάλιστα ότι το οικονομικό κόστος από την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας λόγω των τζακιών αυξήθηκε το 2012 σε σχέση με το 2011 κατά 40 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Έρευνες για το θέμα πραγματοποιούνται τώρα και από άλλους ερευνητικούς φορείς όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο φωτογραφία του Γιάννη Λάριου που δείχνει την Αθήνα καλυμμένη από ένα πέπλο αιθαλομίχλης, φαινόμενο που ελλοχεύει πολύ μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και αποτελεί συνδυασμό καύσης βιομάζας και καιρικών συνθηκών.

Οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν στο ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στην εκτόξευση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης και στις αυξήσεις της ΔΕΗ, που έχουν στρέψει τους καταναλωτές σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 02, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το τζάκι πηγή ρύπανσης στο σπίτι – Κίνδυνοι και προτάσεις αντιμετώπισης "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator