NASA: "Κάτι συγκλονιστικό βρήκαμε στον Άρη"

0


Η ομάδα του Επιστημονικού Εργαστηρίου του Αρη (Mars Science Laboratory) άφησε να υπονοηθεί ότι πολύ σύντομα θα έχουν... να ανακοινώσουν κάποια ιδιαίτερα σημαντικά νέα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αμερικανικά μέσα, ο ερευνητής δρ. Τζον Γκρότζινγκερ δήλωσε πως ένα από τα πρόσφατα δείγματα εδάφους που συνέλεξε το όργανο SAM του Curiosity.... «έδειξε κάτι πραγματικά συνταρακτικό, που θα καταχωρηθεί στα μελλοντικά βιβλία Ιστορίας».

Το SAM (Sample Analysis at Mars) είναι ένα από τα πολλά όργανα του Curiosity και έχει σχεδιαστεί ώστε να ερευνήσει την χημική και ισοτοπική σύσταση του εδάφους και της ατμόσφαιρας του Αρη. Συγκεκριμένα αναζητεί οργανικά μόρια, που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Το SAM έχει το μέγεθος ενός κλιματιστικού και τη δυνατότητα να ανιχνεύσει οργανικά μόρια σε ιδιαίτερα χαμηλές συγκεντρώσεις, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα όργανα που έχουν σταλεί στην επιφάνεια του Aρη. Αποτελείται από τρία διαφορετικά όργανα, ένα χρωματογράφο αερίων, ένα φασματογράφο μάζας και ένα φασματογράφο λέηζερ, αλλά και από μονάδες επεξεργασίας των μετρήσεων από τα όργανα αυτά.

Η επιβεβαίωση είτε της παρουσίας είτε της απουσίας οργανικών μορίων στον Aρη θα ήταν σε κάθε περίπτωση ένα χρήσιμο επιστημονικό εύρημα για τη μελέτη των περιβαλλοντικών συνθηκών της επιφάνειας του πλανήτη, αλλά η δήλωση του δρ. Γκρότζινγκερ περί «συνταρακτικών νέων» προδιαθέτει θετική απάντηση. Εξάλλου πρόσφατα το Curiosity ανακάλυψε ίχνη αρχαίου ποταμού στην επιφάνεια του κρατήρα Γκέηλ.

Ο λόγος που η επιστημονική ομάδα καθυστερεί την ανακοίνωση είναι πιθανότατα το γεγονός ότι περιμένουν να καθορίσουν πρώτα την προέλευση και την φύση της διατήρησης των μορίων. Η ομάδα εμφανίζεται επιφυλακτική σε τολμηρές ανακοινώσεις λόγω της εμπειρίας της στην αναζήτηση μεθανίου στον Aρη.

Ένα από τα όργανα του Curiosity είχε εντοπίσει ίχνη μεθανίου κατά την ανάλυση ενός δείγματος αερίου. Όπως συνειδητοποίησαν αργότερα, ο αέρας ήταν υπόλοιπο που είχε εγκλωβιστεί στον φασματογράφο λέηζερ κατά την διάρκεια της εκτόξευσης από το Ακρωτήρι Κανάβεραλ. Γι' αυτό το λόγο η ανακοίνωση των νέων ευρημάτων θα καθυστερήσει ίσως και μερικές εβδομάδες, αποφεύγοντας τον κίνδυνο αβάσιμων ενθουσιασμών.

Η Ναυτεμπορική
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 23, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "NASA: "Κάτι συγκλονιστικό βρήκαμε στον Άρη" "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator