Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι

0


Από την αρχή της κρίσης, όλοι οι υπουργοί οικονομικών φλερτάρουν με μέτρα φορολογικής ομογενοποίησης των μεροκαματιάρηδων με τους μεγαλοεφοπλιστές. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, που οι μεγαλολεφτάδες απαλλάσσονται εντελώς του φόρου, όπως οι βίλες στα ιδιόκτητα νησιά (που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο της ΔΕΗ και γενικώς όσες βίλες είναι ενεργειακά αυτόνομες) οι οποίες δεν επιβαρύνονται με το περιώνυμο χαράτσι των ακινήτων, ενώ το πληρώνουν ακόμη και τα κοτέτσια, που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο.

Βέβαια τις περισσότερες φορές δεν κατάφεραν τις υπερσκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, που προσπάθησαν να περάσουν, αλλά είναι εντυπωσιακή η εμμονή τους σε τέτοιου είδους κουτοπόνηρες «γραφειοκρατικές απλουστεύσεις» υπέρ των αναξιοπαθούντων εκατομμυριούχων. Οι εξυπνάδες (περί απλουστεύσεων) άρχισαν με την πρόταση του Παπακωνσταντίνου για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ (δηλαδή ίδιο συντελεστή το ψωμί και το γάλα με την πόρσε, τα κότερα και τα τζετ. Με εντελώς αθώο υφάκι, μας είπε το παλικάρι, ότι η πρόταση έγινε για περιορισμό της γραφειοκρατίας !!! Το πιο εξοργιστικό σε αυτόν τον τύπο είναι το θράσος του, να μας λέει κατάμουτρα ηλίθιους. Εκτός αν είναι εκείνος ο ηλίθιος και δεν καταλαβαίνει τι λέει.

Οι επόμενοι (Βενιζέλος, Σαχινίδης) προσπάθησαν να επαναφέρουν το θέμα (με τον γνωστό τρόπο των δημοσιογραφικών διαρροών, με σκοπό να βολιδοσκοπήσουν την κοινή γνώμη) και πρόσθεσαν την άλλη κουτοπόνηρη ιδέα του ενιαίου ποσοστού 20% στα ενοίκια. Δηλαδή είτε 2.000 εισόδημα, είτε 2.000.000 το ίδιο ποσοστό !!! 

Ούτε αυτό μπόρεσαν να περάσουν, αλλά δεν απογοητεύονται· συνεχίζουν άοκνα τις προσπάθειες για την «νόμιμη» φοροαπαλλαγή των μεγαλοκεφαλαιούχων. Τώρα (με τον Στουρνάρα) έριξαν στην πιάτσα την «ιδέα» της κατάργησης των συντελεστών 40 και 45%, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνουν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ εισοδήματος για τους επαγγελματίες και μάλιστα με συντελεστές που κυμαίνονται στο 18 έως 35% !!!

Και βέβαια οι μεγαλοδημοσιογράφοι κάνουν ότι μπορούν, για να περάσουν (όσο είναι δυνατόν) στο απυρόβλητο αυτές οι «ιδέες». Δηλαδή «κρύβουν» μέσα στον ορυμαγδό των δυσάρεστων ειδήσεων αυτές τις εξωφρενικές «προτάσεις» του οικονομικού επιτελείου. Φυσικά όλες οι παραπάνω φοροαπαλλαγές των μεγαλοκεφαλαιούχων ανακοινώθηκαν στα ΜΜΕ, αλλά πάντα ως υποβαθμισμένες ειδήσεις της σειράς. Γατί το πιο εξοργιστικό δεν είναι οι επιβαρύνσεις στα λαϊκά στρώματα. ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ. Δεν έχουν καν την κομψότητα να ετεροχρονίσουν το χαράτσωμα του λαού με τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Ψάχνουν (και βρίσκουν) «λίπος» στις συντάξεις των 400 ευρώ και αντί να τα δώσουν έστω εκεί, που εκείνοι νομίζουν σωστό (στους δανειστές) τα χαρίζουν στους φουκαράδες μεγαλοεισοδηματίες…

Ξέρουν όμως τα σαΐνια της δημοσιογραφίας, ότι η είδηση, που μένει στο μυαλό των πολλών, είναι αυτή που αφορά την χασούρα του καθένα, αλλά και αυτή, που οι ίδιοι θα προβάλλουν. Θα μπορούσαν, ας πούμε, να προβάλλουν ειδησεογραφικά, ότι το διαφορετικό αφορολόγητο επαγγελματιών και των υπολοίπων πολιτών είναι αντισυνταγματικό, αλλά εκείνοι προτιμούν να προβάλλουν τα «αδιάσειστα» στοιχεία της φοροδιαφυγής όλων των Ελλήνων επαγγελματιών αντιπαραβάλλοντας τους μέσους όρους των φορολογικών δηλώσεων με ενδεικτικές περιπτώσεις δανειοληπτών, των οποίων το τοκοχρεολύσιο είναι σχεδόν ίσο με τον μέσο όρο των δηλωθέντων εισοδημάτων κατά κλάδο. Λένε δηλαδή, ότι οι υδραυλικοί δήλωσαν κατά μέσο όρο 6.000, πως γίνεται ο τάδε υδραυλικός να πληρώνει 6.000 για τοκοχρεωλύσια; Πρόσθεσαν μάλιστα (για την εγκυρότητα της έρευνας) ότι έγινε από το τάδε αμερικάνικο πανεπιστήμιο… 

Δεν χρειαζόταν να μας πουν, ότι η απάτη είναι επιστήμη, την οποία διδάχτηκαν στα έγκριτα πανεπιστήμια, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι τηλεπαραθυράκηδες μεγαλοκαθηγητάδες. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, ότι δεν μπορεί να συγκριθεί ο μέσος όρος των δηλωθέντων εισοδημάτων με μία συγκεκριμένη περίπτωση τοκοχρεολύσιου, αλλά (θα έπρεπε να συγκριθεί) με το εισόδημα του συγκεκριμένου ατόμου; Δηλαδή ο μέσος όρος των δηλωθέντων εισοδημάτων των υδραυλικών μπορεί να είναι 6.000, αλλά ο συγκεκριμένος υδραυλικός –δανειολήπτης (με το τοκοχρεολύσιο των 6.000) μπορεί να δήλωσε 12.000. Επίσης η πανεπιστημιακή «έρευνα» δεν λογάριασε τα (δηλωμένα) εισοδήματα της συζύγου. Π.χ. φίλος μου εφοριακός είχε τοκοχρεολύσιο το σύνολο του (πριν τις μειώσεις) καθαρού μισθού του και ζούσαν με τον μισθό της γυναίκας του. Σήμερα ο μισθός του είναι 40% μικρότερος και η γυναίκα του απολύθηκε. Τι έχουν να πουν γιαυτό οι μεγάλοι «επιστήμονες»; Είναι φοροφυγάς; Και ποιο είναι το «επιστημονικό» κριτήριο για να χαρακτηριστούν όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες φοροφυγάδες; Αποκλείεται έστω και ένας να μην είναι; Γιατί να τιμωρηθεί και αυτός με την κατάργηση του αφορολόγητου;

Όπως είπα το πιο εξοργιστικό δεν είναι οι θυσίες, που ζητούνται από τον λαό. Το κράτος μπορεί να αξιώνει και θυσίες από τους πολίτες, όταν η ανάγκη επιβάλει. Είναι δυνατόν όμως, αντί να ζητήσει και από τους έχοντες και κατέχοντες τις έκτατες θυσίες που τους αναλογούν, να κάνει ακριβώς το αντίθετο απαλλάσσοντας τους ακόμη και από αυτά, που πλήρωναν μέχρι σήμερα; Υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για την νοημοσύνη μας, από την δήθεν προσπάθεια τους, να μην θιγούν τάχα τα λαϊκά δίκαια; Ψάχνουν δήθεν αγωνιωδώς για ισοδύναμα μέτρα, αλλά τους «διαφεύγουν» οι φοροαπαλλαγές, που δίνουν σε αυτούς ακριβώς, που έπρεπε, να ζητήσουν τα περισσότερα.

Και ποια είναι η δικαιολογία, που εκστομίζουν ανερυθρίαστα τα δημοσιογραφικά ανδρείκελα; Ότι ήσαν λίγοι αυτοί που δήλωναν μεγάλα εισοδήματα, άρα η απώλεια φορολογικών εσόδων από την φαεινή «ιδέα» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν είναι μεγάλη !!!!!!!!!!!!! Πόσο απύθμενο θράσος πρέπει να διαθέτει κάποιος, για να εκστομίσει τέτοιες παπάρες και πόσο αλήτης είναι ο δημοσιογράφος, που τις αναμεταδίδει; Κοντεύουν να μας πάρουν και τα σώβρακα και λένε, ότι δεν πειράζει να ελαφρύνουμε κι άλλο τα «βάρη» του πενόμενου εκατομμυριούχου… 

Φυσικά στο τέλος (μετά από άγριο κράξιμο) θα υπαναχωρήσουν πάλι και τελικά θα εφαρμόσουν κάτι λιγότερο άδικο από αυτήν την αθλιότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουν να τηρήσουν την συνταγματική επιταγή της αναλογικότητας. Θα κάνουν, ότι είναι δυνατόν, για να απαλλάξουν τους πατρίκιους (και τα νεόπλουτα λαμόγια) από τους φόρους ακόμη και αυτές τις κρίσιμες ώρες. Αυτό δεν κάνουν και με τις διάφορες λίστες, που εμφανίζονται και εξαφανίζονται, χωρίς να πληρώνει κανείς; Αναρωτιέμαι, μήπως θα ήταν συμφερότερο για τους πατρίκιους, να βάλλουν φρένο στις εργώδεις προσπάθειες, που κάνουν, για να τους φοροαπαλλάξουν τα ενεργούμενα τους, γιατί η (όντως) υποτονική αντίδραση του λαού μέχρι σήμερα, είναι η νηνεμία πριν την καταιγίδα.

Π. Ρέππας
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 06, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator