Άρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ για το «τι κόμμα φτιάχνουμε»

0


Άνω κάτω αναμένεται να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα αφού ξεκίνησε ήδη μια ιδιότυπη μάχη μεταξύ «αριστερών» και «ρεαλιστών». Τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος (Λαφαζάνης, Στρατούλης κ.α.) ανησυχούν για την «ρεαλιστική» στροφή της ηγεσίας προς την Ευρώπη και το Κέντρο και το ξεκαθάρισμα θα γίνει στο Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Νοέμβριο.

Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει το αμάλγαμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα αλλά και να κάνει σαφή ευρωπαϊκή και πιο κεντρώα στροφή.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Αριστερό Ρεύμα, που είναι η μεγαλύτερη τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ (επικεφαλής είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και το στηρίζουν οι Δημήτρης Στρατούλης, Αλέκος Καλύβης, Στ. Λεουτσάκος, Τ. Κανταράς κ.α.) το οποίο ενοχλήθηκε από την συνάντηση ομάδας οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής της Τask Force Χορστ Ράιχενμπαχ την περασμένη εβδομάδα. «Πρόκειται για υψηλόβαθμο στέλεχος των δανειστών και όχι για θεσμκό παράγοντα της Ευρωπαικής Ενωσης» έλεγαν.

Το Αριστερό Ρεύμα αντιδρά στον «ρεαλισμό»

Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε το σαββατοκύριακο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Αριστερό Ρεύμα έδειξε τα δόντια του σε τρία σημεία : τη σχέση του κόμματος με την τρόικα, όπως προαναφέραμε, τις προγραμματικές θέσεις της Συνδιάσκεψης και την ιδεολογική ταυτότητα που δίνεται στο κόμμα.

Οι επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος ζήτησαν ο καθένας με τον τρόπο του από τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει «τι κόμμα φτιάχνουμε». Για την ιδεολογική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σαφές από την πλευρά Λαφαζάνη ότι θεωρούν σημαντικό να υπάρχει αναφορά «σε μια πλατιά συμμαχία δυνάμεων της Αριστεράς» που μπορεί πλέον να μη περιλαμβάνει τη ΔΗΜΑΡ αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τόνισαν, μάλιστα, ότι θα περίμεναν ένα γενναίο άνοιγμα προς αυτές τις δυνάμεις στο πλαίσιο των προεκλογικών τοποθετήσεων του κόμματος, αλλά αυτές δεν έγιναν.

Μετατοπίσεις στον ρεαλισμό

Τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος παρακολουθούν με ανησυχία το τελευταίο διάστημα τις συνεχείς μετατοπίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προς το Κέντρο. Εθεσαν έτσι στη συνεδρίαση της ΚΠΕ ζήτημα γιατί ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί συνέχεια τον όρο «Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς». Σύμφωνα με τα στελέχη η φράση αυτή θυμίζει τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Παπανδρέου ακόμη και τον Γιώργο Παπανδρέου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που θεωρούν ότι προκαλεί «αλλοίωση της φυσιογνωμίας μας». Αντί για την έκφραση αυτή θα προτιμούσαν σαφώς το «Ριζοσπαστική Αριστερά» ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την «καθαρότητα» των αρχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια στελέχη του Αριστερού Ρεύματος τάσσονται αναφανδόν και υπέρ της αντιπολίτευσης «από τη βάση» και της συμπαράταξης με κινήματα, ομάδες πολιτών κλπ με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου που θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα, όπως εκτιμούν, στην περίφημη ενοποίηση της Αριστεράς.

«Παιδικές αρρώστειες»

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προωθεί κινήσεις δικών της στελεχών προς τον «ρεαλισμό» και τον ευρωπαικό ρεαλισμό γνωρίζοντας ότι η μονομαχία θα γίνει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και θα αποτελέσει ισχυρή δοκιμασία στο εσωτερικό του πολυτασικού Συνασπισμού αλλά και στο πεδίο των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Νίκου Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα στον «Επενδυτή» : «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την ωρίμανσή του. Εχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε σε αυτό που ο λαός μας ζητάει. Τη συγκρότηση μιας πλειοψηφίας που θα σώσει τη χώρα και τον λαό από τη μνημονιακή καταστροφή. Τις παιδικές μας αρρώστειες, ελπίζω, όλοι τις ξεπερνάμε οριστικά».

Ο Τσίπρας ταξιδεύει στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου και στα γραφεία συγκεκριμένων στελεχών καταβάλλεται μια αρκετά μεθοδική προσπάθεια για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα.

Ενα πρώτο βήμα έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Μηλιός με τον επικεφαλής της task force της ΕΕ στην Αθήνα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αρχίσει την Πέμπτη τριήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο συνοδευόμενος από τον Νίκο Παππά και τον Γιάννη Μηλιό από το οικονομικό επιτελείο. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με στελέχη του αριστερού κόμματος της Γερμανίας Ντι Λίνκε και θα μιλήσει στο συνέδριο της εφημερίδας Die Zeit για το ευρώ και την Ελλάδα.

Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 25, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Άρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ για το «τι κόμμα φτιάχνουμε»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator