Ηχητική μαύρη τρύπα κατάφεραν και δημιούργησαν Ισραηλινοί επιστήμονες

0


Μια ηχητική μαύρη τρύπα κατάφεραν και δημιούργησαν Ισραηλινοί επιστήμονες. Αιχμαλωτίζει τον ήχο. Δείτε με ποιον τρόπο τα κατάφεραν.


Την ηχητική παραλλαγή μιας μαύρης τρύπας κατάφεραν να δημιουργήσουν ισραηλινοί επιστήμονες, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Χαϊφα, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό Physical Review Letters.

Αυτό που κατάφεραν στην ουσία οι επιστήμονες είναι να δημιουργήσουν μια ηχητική “μαύρη τρύπα”, η οποία απορροφά ηχητικά κύματα, χωρίς αυτά να μπορούν να δραπετεύσουν.

Όπως ακριβώς λειτουργεί και μια μαύρη τρύπα στο διάστημα, η οποία απορροφά όλο το εισερχόμενο φως, δηλαδή τα ηλιακά κύματα.

Οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτή την ηχητική μαύρη τρύπα, όπου 100.000 άτομα ρουβινίου επιβραδύνθηκαν στην χαμηλότερη κβαντική τους κατάσταση, μέσα σε μια μαγνητική παγίδα.

Αυτό το σύμπλεγμα ατόμων λειτουργεί σαν ένα κβαντικό μηχανικό αντικείμενο. Προκειμένου να δημιουργήσουν αυτή την ηχητική μαύρη τρύπα, οι επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να επιταχύνουν μέρος αυτού του συμπλέγματος έτσι ώστε να περιέχει μερικές περιοχές υπερηχητικής ροής και μερικές περιοχές υποηχητικής περιοχής.

Αυτή η επιτάχυνση επιτεύχθηκε με την παροχή ενός μεγάλου διαμετρήματος λέιζερ στο σύμπλεγμα, με τέτοιο τρόπο που θα δημιουργεί ένα δυναμικό με βαθμίδες και ένα αρμονικό δυναμικό.

Όταν το σύμπλεγμα περνά τις “βαθμίδες” στο πρώτο δυναμικό, επιταχύνει σε υπερηχητικές ταχύτητες. Μάλιστα, οι επιστήμονες έδειξαν ότι μπορεί να ξεπεράσει την ταχύτητα του ήχου.

Η βαθμίδα σηματοδοτεί το όριο μεταξύ υπερηχητικών και υποηχητικών περιοχών, και συμπεριφέρεται όπως στις μαύρες τρύπες. Εδώ,η ροή της ταχύτητας είναι ακριβώς ίση με την ταχύτητα του ήχου. Στην υπερηχητική πλευρά της βαθμίδας αυτής, η πυκνότητα του συμπλέγματος είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή της υποηχητικής πλευράς.

Όπως συμβαίνει στις μαύρες τρύπες, η υπερηχητική περιοχή μπορεί να παγιδεύσει τα φωνόνια, και άλλα σωματίδια που έχουν μήκος κύματος από 1,6 μέχρι 18 μικρόμετρα.
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 01, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ηχητική μαύρη τρύπα κατάφεραν και δημιούργησαν Ισραηλινοί επιστήμονες"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator