Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

0


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 3 Ξυλόκαστρο 21/7/98

Θέμα: Η συμμετοχή του Δ. Σ. στην ημερίδα παρουσίασης έρευνας του Ε. Μ. Π. για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του Ν.Α. Κορινθιακού. 

Το Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου, όπως είχε ανακοινώσει, παρευρέθη στην ημερίδα που διεξήχθη στο Δημαρχείο Σικυώνας, με θέμα την παρουσίαση έρευνας του Ε. Μ. Π. για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του Ν. Α. Κορινθιακού. Για την περιοχή μας οιπροτεινόμενες λύσεις είναι: κατασκευή συστήματος υπερθαλασσίων κυματοθραυστών, παραλλήλων προς την ακτογραμμή και σε μικρή απόσταση απ' αυτήν, για το τμήμα της παραλίας, από την μαρίνα Ξυλοκάστρου, έως το ξενοδοχείο "Αρίων". Για το τμήμα κατά μήκος του Αισθητικού Δάσους "Πευκιά", προτείνονται κάθετοι πρόβολοι, σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους (ανά 20 - 25 μ.), συνεχής τροφοδότηση ανά έτος ή και ανά εξάμηνο, με αμμοχάλικο συμβατό και ύφαλοι αναβαθμοί με σκοπό την συγκράτηση του υλικού τροφοδοσίας.
Παρόμοια τεχνικά έργα προβλέπονται και στα υπόλοιπα τμήματα της παραλίας από Μαύρα Λιθάρια έως Λέχαιο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπου δεν υπάρχουν προτεινόμενα έργα. Σημειώνουμε ότι όπως ανέφερε ο κ. καθηγητής στοιχεία για την ένταση και την διεύθυνση των ανέμων και των κυμάτων, για τα βάθη του πυθμένα δεν υπήρχαν, οπότε δεν ελήφθησαν υπ'όψη για την διεξαγωγή της έρευνας.


Σε ερώτησή μας προς τον κ. Μουτζούρη που αφορούσε στην "επίδραση των ήδη υπαρχόντων τεχνικών έργων (λιμενικών, οδοποιίας κ.α.) και επιτάχυνση της διάβρωσης των ακτών από αυτά" η απάντηση ήταν : πράγματι έχουν παίξει αρνητικό ρόλο στο πρόβλημα, …π. χ. - πρώτο αίτιο διάβρωσης για το Ξυλόκαστρο είναι η μαρίνα - αλλά δεν του ζητήθηκε ο προσανατολισμός της έρευνας να είναι προς την κατεύθυνση του εντοπισμού και της άρσης των αιτίων, που προκάλεσαν το πρόβλημα, αλλά στη αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω τεχνικών κατασκευών.


Σε άλλη ερώτησή μας : "Η μελέτη κ. Παπαπάνου, με τεχνικούς συμβούλους τους κ.κ. Ρογκάν - Μουτζούρη, ήδη το 1985, κατέγραψε τα αίτια της διάβρωσης των ακτών και πρότεινε λύσεις αντιμετώπισης. Στην πράξη όμως υπήρξε μεγάλη απόκλιση των έργων που κατασκευάσθηκαν από τα προτεινόμενα στη μελέτη. Παρατηρήθηκε ότι παρά τα έργα αυτά οι συνέπειες της διάβρωσης υπήρξαν καταστροφικές: χάσαμε τις παραλίες κάτω από το Ξυλόκαστρο! Πως θα αποφύγουμε τα ίδια τώρα - την αποτυχία των έργων δηλ. - 13 χρόνια μετά;" Σε αυτό το ερώτημα απάντηση δεν πήραμε.


Σε παρεμφερές ερώτημα που τέθηκε από άλλο ομιλητή, η απάντηση που δόθηκε ήταν: Τότε αυτοί σαν επιστήμονες δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τα σπίτια τους, αλλά παρ' όλα αυτά η Κορινθία …θα εξακολουθήσει να ζει! Πάντως ο κ. Μουτζούρης συμφώνησε ότι : Η απομάκρυνση των τεχνικών έργων θα ήταν μία φυσικότερη και φιλικότερη λύση προς το περιβάλλον. Εξάλλου υπάρχουν κατά τον κ. καθηγητή οι περιπτώσεις απομάκρυνσης τεχνικών έργων, ως ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της διάβρωσης στον Φοινικούντα Μεσσηνίας και τον Άγιο Ανδρέα στην Πελοπόννησο.


Ως Δ.Σ. καταθέσαμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας για το ζήτημα της αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών: "Υποστηρίζουμε απομάκρυνση των αιτίων που προκάλεσαν την διάβρωση, αποκατάσταση της ακτογραμμής στα σημεία που έχει αλλοιωθεί και προτείνουμε εάν χρειαστεί τροφοδοσία με συμβατό όμως υλικό, σαν λύση πιο φιλική στο περιβάλλον. Καταδικάζουμε τα μεγάλα και αποτυχημένα έργα.".


Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Γιώργος Οικονομίδης Γιώργος Παναγιωτόπουλος 


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: http://denpaeiallo-xylok.blogspot.com
Δημοσίευση: Απριλίου 02, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator