ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

0


Ο Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου θεωρεί  πολύ σημαντική την συνάντηση των επαγγελματικών φορέων που γίνεται με πρωτοβουλία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κορινθίας. Μέσω της διαβούλευσης αυτής ,δίνεται η ευκαιρία  να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και γνωστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.

Παρακάτω παραθέτουμε  τις θέσεις μας για την τοπική αγορά.

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

       1) Το Κιάτο είναι η δεύτερη πόλη του Νομού, τόσο σε πληθυσμό, όσο και σε μέγεθος αγοράς. Για ένα τόσο μεγάλο σύνολο πολιτών δε μπορεί να απομακρύνονται καθημερινά Δημόσιες Υπηρεσίες πάσης φύσεως. Εφορία, ΔΕΗ, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εντός ολίγου οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και πάει λέγοντας.
Όταν μάλιστα δεν έχουν ακόμα στηθεί οι μηχανισμοί ηλεκτρονικής επαφής με όλες αυτές τις Υπηρεσίες και οι εξ αποστάσεως συναλλαγές. Όταν δεν έχουν στηθεί μηχανισμοί γρήγορης και ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης με όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες από τα κατά τόπους ΚΕΠ. Η συγκέντρωση των Υπηρεσιών με σκοπό τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτους δεν είναι αρνητική. Πρέπει όμως να υφίστανται οι προϋποθέσεις απρόσκοπτης εξυπηρέτησης του πολίτη. Κάτι τέτοιο θα γίνει με την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Και όταν βέβαια ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση των λειτουργιών του κράτους, τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στο κέντρο, μιας και δε θα υπάρχει πλέον θέμα αποστάσεων.

     2) Το λιμάνι του Κιάτου αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη επένδυση στην πόλη μας. Σήμερα είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο. Ατέλειωτες συζητήσεις έχουν γίνει για τη χρήση του. Το μεγάλο βήμα της παραχώρησής του στην τοπική κοινωνία έγινε. Τώρα είναι η ώρα να παρθούν σοβαρές αποφάσεις εκμετάλλευσης αυτού του πολύτιμου κεφαλαίου, προς όφελος της πόλης και των πολιτών της. Λαμβανομένων υπ’ όψιν τόσο του σημείου που βρίσκεται, όσο και του μεγέθους του και των υποδομών του, το λιμάνι θα πρέπει πρωτίστως να αποτελέσει σημείο υποδοχής μικρών σκαφών αναψυχής. Ο προβλήτας του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερα σκάφη, τόσο τουριστικά, όσο και εμπορικά, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρήσεων της περιοχής, που ούτως ή άλλως, η αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιοχής μας δεν έχει να κάνει με επιχειρηματικότητα, που να χρειάζεται τις υπηρεσίες ενός εμπορικού λιμανιού. Τέλος, καθώς το λιμάνι βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και είναι αναπόσπαστο μέρος της, λειτουργεί ως ζωτικής σημασίας για την πόλη χώρος στάθμευσης, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

      3) Ανάπτυξη χωρίς οδικά δίκτυα δεν υφίσταται. Υπάρχουν δύο εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν. Ο δικός άξονας Κιάτο-Γκούρα και ο άξονας Κιάτο Νεμέα. Είναι δύο έργα που η μη ολοκλήρωσή τους, ή η μεγάλη καθυστέρηση, απαξιώνει την περιοχή και αναστέλλει κάθε ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας. Ιδίως σε περιόδους όπως η σημερινή, δεν πρέπει να κωλυσιεργούν τέτοια έργα

     5)Η παλαιά σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ αποτελεί επίσης ένα κεφάλαιο, που θα μπορούσε να ωθήσει σε ανάπτυξη την περιοχή μας, όχι μόνο το Κιάτο, αλλά όλη την πεδινή Κορινθία. Αυτό που έχει ανάγκη η περιοχή είναι ένας εναλλακτικός οδικός άξονας, ο οποίος θα αποσυμφορήσει την ΠΕΟ. Αν δεν προβλέπεται παράλληλος της νέας χάραξης της Εθνικής Οδού, τότε η παλιά Σιδηροδρομική γραμμή είναι η ενδεδειγμένη εναλλακτική λύση.

     6)Σοβαρότατο πρόβλημα για το θαλάσσιο μέτωπο της κεντροδυτικής Κορινθίας αποτελεί η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού κόλπου. Πέραν της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα σημαντικότατο και μακροπρόθεσμο κίνδυνο οικονομικής καταστροφής. Πρέπει η πολιτεία να μελετήσει εις βάθος και να εφαρμόσει πολιτικές ικανές να αποτρέψουν την εξελισσόμενη κατάσταση, όσο είναι ακόμα διαχειρίσιμη.
   
     7) Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται απίστευτη έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή μας. Είναι τέτοιο το μέγεθός της, που έχει τρομοκρατήσει οικογένειες και επιχειρήσεις. Συνεχή κρούσματα ληστειών σε σπίτια και καταστήματα, με χρήση όπλων, φέρνουν τους πολίτες αντιμέτωπους με το πιο σκληρό πρόσωπο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Περιουσίες και ανθρώπινες ζωές διακυβεύονται καθημερινά. Η Αστυνομία ομολογουμένως κάνει ότι μπορεί με τις δυνάμεις που διαθέτει. Είναι προφανές όμως, ότι οι ενέργειες αυτές δε φτάνουν. Πρέπει να αναληφθούν οι κατάλληλες πολιτικές και να χαραχθούν ολοκληρωμένες στρατηγικές αντιμετώπισης του προβλήματος της εγκληματικότητας τώρα. Η επιχειρηματική κοινότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε κλίμα τρομοκρατίας. Απαιτούμε το αυτονόητο. Έννομη τάξη, ασφάλεια για τις ζωές και τις περιουσίες μας.
   
     8) Η εγκατάσταση μεγάλων super market στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια έχει ανατρέψει τις ισορροπίες στην εμπορική αγορά, πλήττοντας ανεπανόρθωτα και την αγορά εργασίας της περιοχής. Ο Εμπορικός Σύλλογος Κιάτου ξεκινάει τις αμέσως επόμενες ημέρες μια εις βάθος μελέτη, με την οποία θα καταγραφούν οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί και οι συνολικές συνέπειες από την άναρχη εγκατάσταση τέτοιου είδους επιχειρήσεων, που αφαιμάζουν την τοπική οικονομία και διαβρώνουν τον κοινωνικό ιστό. Σε αυτή μας την προσπάθεια θα χρειαστούμε τη βοήθεια του Επιμελητηρίου Κορινθίας. Παράλληλα, βρισκόμαστε μπροστά σε απαράδεκτες τακτικές εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας, η οποία επέτρεψε, παρά τις επίμονες, εντονότατες παρεμβάσεις και καταγγελίες μας, τη λειτουργία super market χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, ακριβώς τις ημέρες των γιορτών. Το αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας εκ μέρους του Δήμου, ήταν να συγκεντρωθεί  μεγάλο μέρος του χριστουγεννιάτικου τζίρου σε ένα super market, το οποίο μάλιστα χρησιμοποίησε μεθόδους αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι τοπικές επιχειρήσεις, ιδίως στο χώρο των τροφίμων υπέστησαν οικονομική εξόντωση. Η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τέτοιου είδους επιχειρήσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί στο όνομα μάλιστα της απελευθέρωσης της αγοράς. Ακριβώς τέτοιες εγκαταστάσεις δημιουργούν ολιγοπωλιακές συνθήκες και εξαφανίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό στα πλαίσια μιας υγιούς αγοράς, λειτουργώντας μακροπρόθεσμα εις βάρος του καταναλωτή και δημιουργώντας προβλήματα στην απασχόληση.

     9) Μακροχρόνιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας του Κιάτου είναι η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην περιοχή. Οι ατέρμονες συζητήσεις χωρίς πράξεις αναστέλλουν την ανάπτυξη και καταλήγουν την πόλη σε οικονομικό μαρασμό. Η δημιουργία τέτοιου Πάρκου θα συντελέσει στην παύση των προβλημάτων συνύπαρξης επιχειρήσεων και κατοίκων στην περιοχή. Παράλληλα θα λειτουργήσει ως μοχλός προσέλκυσης επενδύσεων, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη και μάλιστα τη βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον και τους κατοίκους και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
   
     10) Έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους ότι οι αιχμές του δόρατος της περιοχής μας, όσον αφορά στην ανάπτυξή της, είναι ο τουρισμός και η σύγχρονη γεωργική παραγωγή. Η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» με τον τρόπο που έγινε στην κεντρική Κορινθία (δημιουργώντας δύο Δήμους Σικυωνίων και Βέλου-Βόχας), αποτέλεσε βαρύ πλήγμα στις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου. Τις μικροπολιτικές και τον καιροσκοπισμό που επικράτησε, οι πολίτες αυτών των δύο Δήμων θα τον πληρώνουν για πολλά χρόνια. Πάντως, πρέπει όλες οι πλευρές να κάνουμε ότι μπορούμε για να ενισχυθούν οι πολιτικές ανάπτυξης του τουρισμού και ενίσχυσης της σύγχρονης, οργανωμένης, εξωστρεφούς γεωργικής παραγωγής. Πρωτοβουλίες, όπως αυτές που έχει λάβει το Επιμελητήριο τα προηγούμενα έτη, πρέπει να συνεχιστούν. Παράλληλα θα πρέπει όλες οι ενέργειες να είναι συντονισμένες και προς την ίδια κατεύθυνση, ώστε να μεγιστοποιούν το θετικό τους αποτέλεσμα.

ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 24, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator