Πως επηρεάζει το «κούρεμα» δάνεια και καταθέσεις

0


Με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου που προέβλεπε συνολικό κούρεμα 21% στο ελληνικό χρέος, επί της ουσίας, να έχει καταστεί άκυρη στην πράξη, και το περιβόητο «haircut», να θεωρείται ότι θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο, το ερώτημα πλέον που κυριαρχεί στις καθημερινές συζητήσεις είναι πως οι αποφάσεις αυτές θα επηρεάσουν δάνεια και καταθέσεις.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν ως τώρα, ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους είναι ασύνδετη με δάνεια και καταθέσεις. Τα αποθέματα των καταθετών δεν χάνουν την αξία τους ούτε αναμένεται να επηρεαστεί η πρόσβαση στις καταθέσεις. Το μόνο ενδεχόμενο που θα τις έθετε σε κίνδυνο θα ήταν αυτό που θα προέκυπτε μετά από εσωτερική υποτίμηση, έξοδο από το ευρώ και υιοθέτηση της δραχμής. Η αναδιάρθρωση χρέους δεν επηρεάζει άμεσα ούτε τους δανειολήπτες αφού τα δάνεια δεν πρόκειται να επηρεαστούν ή να μειωθούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών αυτοί που θα επηρεαστούν άμεσα είναι κυρίως οι τράπεζες και οι μέτοχοί τους. Μια περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην οποία θα συμμετάσχουν οι τράπεζες θα περιορίσει κυρίως την κεφαλαιακή τους επάρκεια και κάποιες ενδεχομένως θα τις εξαντλήσει κεφαλαιακά. Ζητούμενο είναι λοιπόν η επανακεφαλαιποίηση, μέσω του EFSF για παράδειγμα, η οποία θα προσδώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και εγγύηση στους καταθέτες.

Κίνδυνο για τις τράπεζες μετά τις διαδικασίες «κουρέματος» και επανακεφαλαιοποίησης αποτελεί ένας πιθανός αποκλεισμός από τις αγορές που θα περιορίσει δραστικά την άντληση ρευστότητάς τους. Αυτό σε συνδυασμό με την γενικότερη μείωση του εισοδήματος των πολιτών και κατ΄ επέκταση των καταθέσεων δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την θέση των τραπεζών και έτσι είναι πιθανό νέα δάνεια να δίνονται με το «σταγονόμετρο» στο μέλλον.


Δημοσίευση: Οκτωβρίου 10, 2011
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πως επηρεάζει το «κούρεμα» δάνεια και καταθέσεις"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator