Η ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

4




Από τα αρχαία χρόνια είναι γνωστό το δίλλημα των ανθρώπων, να επιλέξουν μεταξύ της δύσκολης ενάρετης ζωής και των εύκολων λύσεων, όπως διαβάζουμε στον Μύθο του Ηρακλή. Αυτό, εκμεταλλεύονται οι διάφοροι καιροσκόποι της ιστορίας, υποσχόμενοι στους ταλαιπωρημένους από την καθημερινή εργασία ανθρώπους μαγικές, καινοτομικές ή μεταφυσικές λύσεις στα διάφορα προβλήματα που τους απασχολούν. Για ερωτικά φίλτρα, θεραπευτικά μαντζούνια, διαλύματα τριχοφυΐας, μάντες, μάγους, χάρτες θησαυρών και αεικίνητα βρίσκονται πελάτες ακόμα και σήμερα. Ένα από τα πρόσφατα «κόλπα» είναι οι συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι συσκευές στις οποίες αναφέρομαι διαφημίζονται ως «εξοικονομητές ενέργειας» που μειώνουν τις θερμικές ή ηλεκτρομαγνητικές απώλειες, είναι λίγο μεγαλύτερες από ένα πακέτο τσιγάρα και τοποθετούνται σε μια πρίζα. Οι έμποροι υπόσχονται στους πελάτες μειώσεις λογαριασμών της ΔΕΗ μέχρι και 40%. Για να αποδειχθεί η λειτουργία τους, τοποθετείται σε μια παροχή ένα αμπερόμετρο (αμπεροτσιμπιδα) και τοποθετώντας τον «εξοικονομητή» προβάλλεται η μείωση του ρεύματος σε ένα φορτίο. Η δε λιανική τιμή αγοράς τους κυμαίνεται μεταξύ 40-90 Ευρώ.

Η ευφυή ανάμειξη φυσικών φαινομένων και παραμόρφωση της αλήθειας καταλήγει σε μια πολλαπλή απάτη, η οποία γίνεται πιστευτή ακόμα και από ειδήμονες. Για να εξηγηθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η απάτη, πρέπει να καθοριστεί το ηλεκτρικό φαινόμενο στο οποίο αναφερόμαστε.

Η ηλεκτρική ενέργεια μετριέται σε (κιλο)βατώρες. Η ενέργεια που καταναλώνεται από μια συσκευή ανα μονάδα χρόνου (δευτερόλεπτο) ονομάζεται φαινόμενη ισχύ [S]και μετριέται σε (κιλο)βολταμπερ. Το σύνολο της ισχύος (φαινόμενη) μιας συσκευής χωρίζεται σε δυο υποσύνολα. Την ενεργό ισχύ [P] και την άεργο[Q]. Η ενεργό ισχύ [P], δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια ανά δευτερόλεπτο που παράγει πραγματικό έργο μετριέται σε (κιλο)βατ (kW). Με πραγματικό έργο εννοούμαι το σύνολο της ενέργειας που τελικά μετατρέπεται στην π.χ. κίνηση που επιθυμούμε. Το δεύτερο υποσύνολο της φαινόμενης ισχύος ονομάζεται άεργο ισχύ [Q] και μετριέται σε (κιλο)βολταμπερ ρεακτιφ (kVAr). Ονομάζεται άεργο διότι σε αντίθεση με την ενεργό ισχύ δεν μετατρέπεται σε έργο αλλά αντανακλάται από την συσκευή και επιστρέφει στο ηλεκτρικό δίκτυο με διαφορετική μορφή. Σε αναλογία μπορεί κανείς να φανταστεί την πορεία μιας ηλιαχτίδας μέσα από ένα παράθυρο. Ένα ποσοστό της περνά από το παράθυρο και το υπόλοιπο αντανακλάται αλλά έχει διαφορετική κατεύθυνση από την αρχική. Από τις συσκευές που δημιουργούν άεργο ισχύ, είναι κυρίως αυτές με επαγωγική συμπεριφορά, δηλαδή αυτές που ενσωματώνουν πηνία, π.χ. κινητήρες, φωτιστικά φθορίου, μετασχηματιστές…

Η φαινόμενη ισχύ [S] είναι το γινόμενο της τάσης [V[ και της έντασης [Ι]. Συνεπώς η άεργο ισχύ[Q], παρόλο που δεν παράγει έργο υπάρχει στους ηλεκτρικούς σαν ένταση (ρεύμα). Επειδή το ρεύμα είναι υπεύθυνο για τις θερμικές απώλειες των αγωγών, η άεργο ισχύ αντισταθμίζεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και από την ΔΕΗ με αυτοματοποιημένες συστοιχίες ζεύξεις πυκνωτών.

Ο «εξοικονομητής» που πωλείται από τους διάφορους επιτήδειους αποτελείται από έναν κοινό πυκνωτή συσκευασμένο σε ένα κουτί, που εφαρμόζει σε μια πρίζα. Υλικά, που κοστίζουν σε ένα ακριβό κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού κάτω από 5 Ευρώ. Η δε λειτουργία του «εξοικονομητή» είναι να μειώσει την άεργο ισχύ αν αυτή υπάρχει. Στον οικιακό τομέα υπάρχει ελάχιστη άεργο ισχύ που δημιουργείται ίσως από πεπαλαιωμένο ψυγείο ή παλαιού τύπου κλιματισμού ή από κάποιο πιεστικό. Η μείωση της ένδειξής της αμπεροτσιμπίδας στα πειράματα των εμπόρων αφορά μόνο την μείωση της άεργου ισχύος. Η πραγματική ισχύς δεν μπορεί να μειωθεί λόγο του φυσικού νόμου της αρχής διατήρησης της ενέργειας ( 2ος νόμος της θερμοδυναμικής). Σε περίπτωση δε, που στο σπίτι δεν καταναλώνεται άεργο ισχύ και τεθεί σε λειτουργία ο «εξοικονομητής» θα παράγει άεργο ισχύ ο ίδιος, αφού η αντιστάθμιση πρέπει να προσαρμόζεται δυναμικά στα εκάστοτε φορτία.

Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος θέλει μια συσκευή «εξοικονομητή» στο 1000% του κόστους των υλικών του, η εξοικονόμηση της άεργου που επιτυγχάνεται σε οικιακούς καταναλωτές, δεν τιμολογείται από την ΔΕΗ! Αυτό συμβαίνει, επειδή οι ηλεκτρομηχανικοί μετρητές που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια από την ΔΕΗ δεν έχουν την δυνατότητα να μετρήσουν την άεργο ισχύ. Η άεργο ισχύ τιμολογείται μόνο στα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια και για να μετρηθεί από την ΔΕΗ, είτε υπάρχουν δυο ηλεκτρομηχανικοί μετρητές είτε ηλεκτρονικοί μετρητές ενέργειας.

Συνοψίζοντας καταλήγουμε, πως οι προαναφερόμενοι «εξοικονομητές» δεν είναι τίποτε άλλο από πυκνωτές πρίζας που πωλούνται στο δεκαπενταπλάσιο του κόστους τους και δεν υπάρχει η περίπτωση να μειώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ στον οικιακό τομέα. Η δοκιμή μείωσης του ρεύματος που πείθει τα υποψήφια θύματα, αφορά κατ αποκλειστικότητα την άεργο ισχύ. Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την οικονομική δυσχέρεια ή την οικολογική ευαισθησία των καταναλωτών οι οποίοι δεν διαθέτουν την εξειδικευμένη γνώση που χρειάζεται για να αναγνωριστεί η απάτη και χρήζουν καταγγελίας. Ιδιαίτερα αν οι προαναφερόμενες συσκευές δεν φέρουν καν το υποχρεωτικό για την ευρωπαϊκή ένωση σήμα “CE” που εξασφαλίζει μια στοιχειώδη ασφάλεια. Όσοι έμποροι και βιοτέχνες ενδιαφέρονται πραγματικά για την αντιστάθμιση της άεργου ισχύος, μπορούν να ζητήσουν από τον οικείο Ηλεκτρολόγο τους μια εγκατάσταση διόρθωσης συνημίτονου, προσαρμοσμένη στις ανάγκες τις εκάστοτε εγκατάστασης και με τις απαραίτητες προστατευτικές διατάξεις.

Δημήτρης Τσερώνης

Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ

Εισαγγελική παρέμβαση για τις συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας

Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ελένη Ράικου, μετά την αναφορά του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, κ.Δημήτρη Σπυράκου, για παραπληροφόρηση καταναλωτικού κοινού σχετικά με διαφημιζόμενες συσκευές μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο ενημέρωνε τους καταναλωτές ότι οι διάφορες συσκευές που διαφημίζονται στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο ότι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 50%, δεν επιφέρουν καμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι εν λόγω συσκευές, από τεχνικής πλευράς, καταγράφουν μόνο άεργο ενέργεια, ενώ οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της Δ.Ε.Η. που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μόνο ενεργό ενέργεια, και επομένως δεν καταγράφεται και δεν τιμολογείται η όποια μείωση επέρχεται από τη χρήση των συσκευών αυτών.

Αλλά ακόμα και εάν οι μετρητές της Δ.Ε.Η. ήταν μελετημένοι να καταγράφουν άεργο ενέργεια, το ποσοστό της εξοικονόμησης δε θα ξεπερνούσε το 1%.

Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί περί δήθεν μείωσης του λογαριασμού ρεύματος από την εφαρμογή των παραπάνω συσκευών είναι παραπλανητικοί. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, έχουν κινηθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή των διατάξεων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων.

Ωστόσο, από έρευνα που διενεργήθηκε μετά την παραπάνω ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, διαπιστώθηκε ότι οκτώ τουλάχιστον εταιρείες εξακολουθούν να προωθούν μέσω διαδικτύου συσκευές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις γίνεται και επίκληση δημοσίων εγγράφων που δημιουργούν την ανακριβή εντύπωση στο καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχει σχετική άδεια από τις δημόσιες αρχές.

Ως εκ τούτου, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή υπέβαλε όλα τα σχετικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνώντων προσώπων που εμπλέκονται στις παραπάνω δραστηριότητες.

Για το econews
Newslink Hellas
Δημοσίευση: Αυγούστου 26, 2010

4 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"
ΗΦΑΙΣΤΟΣ ...ως γνωστόν ξέρω ΕΛΛΗΝΙΚΑ!! είπε...

Φίλε που έγραψες το άρθρο....ασχέτως του τι λες, που είναι σωστά όλα, πρέπει επειγόντως να πας να κοιτάξεις τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ σου...
Πες να δουν την σύνταξη ιδιαιτέρως πριν χειροτερέψει και αντιμετωπίσεις μεγαλύτερο πρόβλημα.....


26 Αυγούστου 2010 στις 2:03 μ.μ.
Ανώνυμος είπε...

ΕΑΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΔΕΗΤΖΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΑΝ ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ ’Η ΟΧΙ .

ΨΑΞΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΙΣΩΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ


6 Δεκεμβρίου 2010 στις 8:03 π.μ.
Parakato.gr είπε...

Δε χρειάζεται να ρωτήσω κανέναν αγαπητέ φίλε, σαν τεχνικός έχω καλύτερη άποψη από τον καθένα "ΔΕΗΤΖΗ μηχανικό"


6 Δεκεμβρίου 2010 στις 9:34 π.μ.
Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΟΤΕΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΑΡΡΕΕΙ. ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ Ι (ΡΕΥΜΑ) ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΥΚΝΩΤΩΝ Ο ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ....
ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΤΩΣΗ ΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ "ΤΡΑΒΑΜΕ" ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ (ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΑ ΙΣΧΥ),ΑΡΑ Ο ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΤΡΕΧΕΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΡΑ Η ΔΕΗ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ....

ΔΕΝ ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΡ ΟΙ ΤΣΟΝΤΟΓΡΑΜΜΕΣ ΑΛΛΑ ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΠΡΙΖΑΣ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ Η ΔΕΗ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΕΙ..........


9 Μαρτίου 2011 στις 11:34 μ.μ.

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator