Η φωνή που ενώνει την Αφρική (video)

0


Youssou N'dour from Senegal performing in Wars...
O πιο σημαντικός καλλιτέχνης της Αφρικής, με στάνταρντ παγκόσμιας επιτυχίας,  είναι ο Σενεγαλέζος Γιουσού Ν΄ Ντουρ (Youssou N'Dour).
Η μουσική του προσωπικότητα όλα αυτά τα χρόνια- από τη δεκαετία του ΄70 που άρχισε την καριέρα του- δεν έπαψε να συμβαδίζει με το έργο του για την Αφρική. Είναι ένας από τους εκατό ανθρώπους που με τις πράξεις και τις ιδέες τους επηρεάζουν πιο πολύ τον κόσμο- σύμφωνα με το περιοδικό «Τime»- ή ο «επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης» σύμφωνα με την κ. Μέρω Κεσεσίογλου, πρόεδρο της Αction Αfrica. Σε κάθε περίπτωση, ο 49χρονος Γιουσού Ν΄ Ντουρ- ο οποίος έστειλε το μήνυμά του από τις Δυτικές Ινδίες, όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες- ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες στιγμές κατά τις οποίες η μουσική (και η παγκόσμια σκηνή της) έστρεψε το βλέμμα στην Αφρική. «Πρέπει να κινητοποιούμε τους ανθρώπους για να συνεχίζουν να ασκούν πίεση» είπε μετά το Live 8. Πολιτικός στις πράξεις, αλλά και στις δηλώσεις του: «Στα δικά μου μάτια η Αφρική είναι μια ενιαία εικόνα. Για να προωθήσουμε την ενότητα, θα πρέπει πρώτα να την καταστήσουμε πολιτιστικά εφικτή», λέει. Στη μουσική του ήχοι από τον δυτικό κόσμο και όχι μόνο ανακατεύονται με τους παραδοσιακούς ρυθμούς, απόλυτα συνειδητά και εμπνευσμένα. Πολιτική ενέργεια ήταν άλλωστε εκ μέρους του Γιουσού και η ματαίωση της περιοδείας του στις ΗΠΑ- ως διαμαρτυρία για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο νέος του δίσκος, το Rokku Μi Rokka, μεταφέρει πολλή Αφρική όπου ακούγεται, σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το «Wake Up (Ιt΄s Αfrica)» η δεύτερη συνεργασία του με τη Νένε Τσέρι, μετά το πολύ επιτυχημένο «Seven Seconds»: Αυτή τη φορά ήθελα να προσκαλέσω εγώ τη Νένε στον ήχο μου, στο στυλ μου και στην πραγματικότητά μου». «Γεννήθηκε» στ΄ αλήθεια ένα πολύ όμορφο τραγούδι
.
Με μια ματιά

● Γεννήθηκε στο Ντακάρ το 1959 ● Το περιοδικό «Folk Roots» τον έχει χαρακτηρίσει «Αφρικανό καλλιτέχνη του αιώνα» ● Άρχισε να τραγουδάει από τα 12 ● Το 1979 έφτιαξε το συγκρότημά του, τους Εtoile de Dakar, που εξελίχθηκαν σε Super Εtoile με έναν πολύ ιδιαίτερο ήχο ● Στη μουσική του συνδυάζει αφρικανικά στοιχεία, τζαζ, λάτιν, χιπ-χοπ ● Συνεργάζεται με τον Πίτερ Γκάμπριελ και τον Στινγκ, τη Νένε Τσέρι και τον Μπράντφορντ Μαρσάλις ● Έχει κερδίσει βραβείο Γκράμι ● Συμμετέχει στις συναυλίες της Διεθνούς Αμνηστίας και στο Live 8 ● Είναι πρέσβης καλής θελήσεως της Γιούνισεφ. Ιδρύματα που έχει δημιουργήσει πολεμούν την ελονοσία και στηρίζουν τα παιδιά της Αφρικής.
Reblog this post [with Zemanta]
Δημοσίευση: Μαΐου 15, 2010

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η φωνή που ενώνει την Αφρική (video)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator