Mνημόσυνο για τον κορυφαίο Κρητικό στοχαστή - 52 χρόνια από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη

0


Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  1113907489.jpg Εμφανίσεις:  7 Μέγεθος:  5,0 KB
Πενήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του κορυφαίου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή, Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 74 ετών στις 26 Οκτωβρίου του 1957 στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η Ελένη Καζαντζάκη ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να παραμείνει η σορός στην Αθήνα, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό. Έτσι, η σορός μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Η κηδεία έγινε μετά από μεγάλη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου και 17 ακόμη ιερέων. Τη σορό του συνόδευσαν ο τότε υπουργός Παιδείας Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος και ο ιερέας Σταύρος Καρπαθιωτάκης. Στον τάφο του, χαράχθηκε η επιγραφή:  
Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος.


Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου θα τελεσθεί μνημόσυνο στον τάφο του Καζαντζάκη, στον προμαχώνα Μαρτινέγκο.

Την ίδια μέρα στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Ανδρόγεω, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα “Οι σχέσεις του Νίκου Καζαντζάκη, με τη Γαλάτεια, την Έλλη και το Λευτέρη Αλεξίου”.

Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Θα συμμετέχουν η επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελπινίκη Νικολουδάκη- Σουρή, η φιλόλογος, Βασιλική Τσαγκάρη, ο δικηγόρος-συγγραφέας, Γιώργος Στεφανάκης. Συντονίζει η φιλόλογος, υπεύθυνη της τοπικής επιτροπής Ηρακλείου της ΔΕΦΝΚ, Σοφία Κανάκη.

Σε πέντε ηπείρους

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΔΕΦΝΚ στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα θα γίνει διάλεξη του Δημοσθένη Αγραφιώτη, ποιητή, καλλιτέχνη διαμέσων και Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνιολογίας, με θέμα Ο Καζαντζάκης, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Επίσης, στις 25 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Την εκδήλωση συνδιοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων. Επίσης, στις 29 Οκτωβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου, ο Γ. Στασινάκης θα δώσει διάλεξη με θέμα Ο Καζαντζάκης και η Κρήτη. Συνδιοργανωτές είναι ο Σύλλογος Κρητών Σύρου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Ακόμα, στις 30 Νοεμβρίου στη Λετονία θα γίνουν διαλέξεις του Γ. Στασινάκη με τη συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου και των Ελληνικής και Γαλλικής Πρεσβείας. Τέλος, στις 23 Νοεμβρίου οι εκδηλώσεις θα γίνουν στη Λιθουανία.

Πηγή:Πατρίς
Bookmark and Share
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 26, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Mνημόσυνο για τον κορυφαίο Κρητικό στοχαστή - 52 χρόνια από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator