H Λίμνη Μαραθώνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά

0


marathon-lake-full-ashes 

 Γεμάτη με τοξίνες και βαρέα μέταλλα προερχόμενα από τα αποκαΐδια της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου, είναι η επιφάνεια του νερού της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Στην επιφάνεια του νερού της λίμνης που είναι ένας από τους βασικούς τροφοδότες του Λεκανοπεδίου σε πόσιμο και αρδεύσιμο νερό, έχουν εναποτεθεί ήδη τέφρα και αποκαΐδια, τα οποία, όπως έχουν δείξει οι προηγούμενες εμπειρίες καταστρεπτικών πυρκαγιών στην Ηλεία και στην Αρκαδία, είναι στοιχεία πλούσια σε διάφορες τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα.
Ενδεικτικά, μετά τις φωτιές στον Πάρνωνα και στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007 οι έρευνες του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν καταδείξει ότι στα επιφανειακά ύδατα των πληγεισών από τη φωτιά περιοχών υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις σε αμμωνία, φώσφορο, μόλυβδο, χαλκό και αρσενικό, προϊόντα της καύσης, που σε πολλές περιπτώσεις προέρχονταν από πλαστικά και απορρίμματα παράνομων χωματερών.
Στη σχετική μελέτη που είχε γίνει για την Ηλεία οι γεωπόνοι και οι υδρογεωλόγοι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, έκαναν λόγο για πλήρη απαγόρευση της πόσης των υδάτων από τους κατοίκους των περιοχών και από τα κοπάδια αιγοπροβάτων για τουλάχιστον 6 μήνες, μέχρι να διαπιστωθεί το εύρος της επίδρασης στα υπόγεια υδατικά αποθέματα.
Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, εξηγεί ότι τα βαρέα μέταλλα και τα κατάλοιπα τοξινών που διαπιστώνονται στην τέφρα προέρχονται από τη μάζα του ξύλου που καίγεται καθώς και από τα απορρίμματα που έχουν συγκεντρωθεί στις παράνομες χωματερές.
Η λίμνη του Μαραθώνα που αποτελεί λεκάνη απορροής για την ευρύτερη περιοχή, με τις πρώτες βροχές θα δεχθεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τέφρας. Το εύρος της μόλυνσης των υδάτων τις λίμνης δεν είναι ακόμα γνωστό, επισήμανε ο κος Λέκκας.
Μια από τις βασικότερες προτεραιότητες είναι η μέτρηση των τοξικών ουσιών στο νερό της λίμνης. Η ποιότητα των νερών εξαρτάται από τη ταχύτητα και τη συχνότητα των μετρήσεων, καθώς και από τα μέτρα διύλισης που θα πάρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μέχρι νεωτέρας χαρακτηρίζει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τη κατανάλωση και τη γενικότερη χρήση του νερού από τη λίμνη ασφαλείς, αλλά μόνο εφόσον ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι στη λίμνη και σε γειτονικές γεωτρήσεις, αξιοποιώντας και δειγματοληψίες από υπόγεια υδατικά αποθέματα σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Στη περιοχή που βρίσκεται γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα, η καταστροφή του δάσους είναι σχεδόν ολοκληρωτική.
Ο δήμαρχος της περιοχής Σπύρος Ζαγάρης, φοβούμενος τις συνέπειες μόλυνσης των υδάτων της λίμνης, θα προχωρήσει στην άμεση κατασκευή κορμοδεμάτων και στην αναδάσωση τμήματος του κατεστραμμένου δάσους, προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή κατολίσθηση εδαφών και στάχτης στο εσωτερικό της.
www.econews.gr
Μοιράσου το στο Facebook
Δημοσίευσε το στο Twitter
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 03, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "H Λίμνη Μαραθώνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator