Συμβολική κίνηση για τα μάρμαρα

0


Athens - Acropolis: Parthenon (West Side)
Η φοιτήτρια του κολλεγίου του Saint Martin του Λονδίνου Sofka Smales, πρόβαλε με εντυπωσιακό τρόπο το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από τον τέταρτο κίονα της γνωστής πλατείας Τραφάλγκαρ. Από τις 6 Ιουλίου 2009 και για εκατό μέρες ο τέταρτος κίονας στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας Τραφάλγκαρ στεγάζει το "πρότζεκτ" του γνωστού γλύπτη Άντονι Γκόρμλε που το έχει ονομάσει “one and other”. Στο πρότζεκτ διαφορετικοί άνθρωποι, ένας κάθε μία ώρα, 24 ώρες το 24ωρο, ανεβαίνουν στον κίονα και στέλνουν το μήνυμα τους. Πρόκειται για ένα ζωντανό μνημείο. Η Sofka Smales ανέβηκε στον κίονα ντυμένη στα λευκά, κρατώντας αφίσες με συνθήματα "επανένωση, σεβασμός στον πολιτισμό" "επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα". Κάτω από τον κίονα είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου ενώ δύο μουσικοί έπαιζαν ελληνικά τραγούδια.

Η Sofka Smales, όταν κατέβηκε από τον κίονα έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: "είμαι πραγματικά παθιασμένη με την ιδέα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Η μητέρα μου έχει ελληνική καταγωγή, έχω ζήσει στην Ελλάδα κάποια από τα παιδικά μου χρόνια. Είμαι πολύ υπερήφανη για την καταγωγή μου και πάντα πίστευα ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στον τόπο της καταγωγής τους ιδιαίτερα τώρα που έχει φτιαχτεί ένα Μουσείο κορυφαίας κατηγορίας για να τα στεγάσει.

Η Sofka Smales επισκέφτηκε χθες το βρετανικό μουσείο και επέδωσε σε εκπρόσωπο του επιστολή της προς τον Νήλ Μακ Γκρέγκορ, τον διευθυντή του βρετανικού μουσείου, στην οποία αναφέρει τα επιχειρήματα της για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα.

Ψήφισμα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο 35ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο

Με την προσυπογραφή δήλωσης υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα, όλων των αποκομμένων Μαρμάρων του Παρθενώνα, ολοκληρώθηκαν στο Μεσολόγγι οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου της Διεθνούς Βυρωνικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την πρώτη επίσκεψη του Λόρδου Μπάιρον στην Ελλάδα.

«Εμείς τα μέλη της Διεθνούς Βυρωνικής Εταιρείας, που συναντηθήκαμε στην Ελλάδα, θυμόμαστε πως ο Λόρδος Μπάυρον, ήταν ανάμεσα στους πρώτους που καταδίκασαν την ζημιά που έγινε στα Μνημεία της Αθήνας από τους πράκτορες του Λόρδου Έλγιν» αναφέρεται στην δήλωση, η οποία προσυπογράφεται από 60 πανεπιστημιακούς και μελετητές του έργου του ποιητή.

«Σήμερα, 200 χρόνια μετά το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα, το άνοιγμα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης δίνει την δυνατότητα σ’ αυτό το επεισόδιο να λήξει.

Νιώθοντας θαυμασμό για τον τρόπο με τον οποίο το νέο Μουσείο δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των Μνημείων, των Παρατηρητών, και των Ακαδημαϊκών, απαιτούμε τα αποσπασμένα κομμάτια του Παρθενώνα που είναι αυτή την στιγμή διασκορπισμένα, να επανενωθούν. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος όπου αυτά τα Μνημεία μπορούν να εκτιμηθούν και να μελετηθούν» καταλήγουν οι βυρωνιστές στην δήλωσή τους.

Το ψήφισμα απεστάλη από την διοργανώτρια του Συνεδρίου, Ρόζα Φλώρου, στον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, καθ. Δ. Παντερμαλή, προκειμένου να ενισχύσει την ελληνική προσπάθεια διεκδίκησης της επιστροφής των Μαρμάρων.

Σε ό,τι αφορά το 35ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο καθεαυτό, η Αθήνα και το Μεσολόγγι φιλοξένησαν μελετητές και εκπροσώπους 53 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από είκοσι χώρες, οι οποίοι φώτισαν με τις εργασίες τους, τη ζωή και το έργο του μεγάλου ρομαντικού και φιλέλληνα ποιητή, που ενέπνευσε διανοούμενους, εραστές και επαναστάτες στις τέσσερες άκρες του ορίζοντα. Ανάμεσα στις ευχάριστες εκπλήξεις του Συνεδρίου, υπήρξε η ακρόαση, πιθανότατα για πρώτη φορά, του επαναστατικού άσματος «Δεύτε Παίδες των Ελλήνων», (που παραδοσιακά αποδίδεται στον Ρήγα Φεραίο), μεταφρασμένο στα αγγλικά από τον Μπάιρον και μελοποιημένο από τον μαθητή του Μπετόβεν, Φέρντιναντ Ρις.

Παρόντες στις εργασίες του συνεδρίου, υπήρξαν βετεράνοι της βυρωνικής έρευνας, όπως ο Ουίλιαμ Σεν Κλερ, ο Τζερόμ Μακ Γκαν και ο Τίμοθι Γουέμπ, αλλά και νεώτεροι πανεπιστημιακοί, όπως ο Άαρον Ότινγκερ (Ουάσιγκτον), η Σε Ρου Κάο (Ταϊβάν), η Μίρκα Χόροβα (Πράγα), ή η Βιτάνα Κωνσταντίνοβα (Φιλιππούπολη), που είχαν ήδη λάβει μέρος κατά το παρελθόν, σε φοιτητικά συνέδρια της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου. Διακριτή υπήρξε και η ελληνική συμμετοχή, με την Μαρία Σχοινά και την Αικατερίνη Καμπίτογλου απ’ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Αργυρό Πρωτόπαπα και τον Νίκο Παναγόπουλο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και την Ουρανία Χάτσιου από το Πανεπιστήμιο Σουανσί της Ουαλίας. Σημειώνεται και η αποστολή ομιλίας εκ μέρους της παλαίμαχης 94χρονης ρωσίδας βυρωνίστριας, καθ. Νίνας Ντιακόνοβα, ειδικά για το Συνέδριο.

Τέλος, αναφέρεται μεταξύ άλλων και η παρουσία του απογόνου του ποιητή, Κόμη Λύττον, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι στο μνημείο του Μπάιρον, στον Κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου.



(Πηγή: ΑΠΕ)

 




Reblog this post [with Zemanta]
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 15, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Συμβολική κίνηση για τα μάρμαρα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator