Κοίτα τι έκανες!

0


Olympic Sky

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν αεροσκάφος της Ολυμπιακής!


του Μάκη Πολλάτου Μετά τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και την… καθιέρωση των πτήσεων προσομοίωσης βομβαρδισμού πάνω από ελληνικά νησιά, το πρωί της Δευτέρας τουρκικό μαχητικό παρενόχλησε πολιτικό αεροσκάφος της Ολυμπιακής που εκτελούσε την πτήση Ρόδος–Λέσβος.
Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, περίπου στις 11:02 το πρωί, ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης αλλά και οι επιβάτες του ελικοφόρου αντελήφθησαν σε πολύ μικρή απόσταση ένα μαχητικό αεροσκάφος. Επρόκειτο για ένα τουρκικό F-16, το οποίο -σύμφωνα με την αναφορά του πιλότου- έφτασε σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδών από το αεροσκάφος της Ολυμπιακής, πετώντας παράλληλα με το ελληνικό επιβατικό σε ύψος 14.000 ποδών. Η παρενόχληση έγινε σε διεθνή εναέριο χώρο, αποδεικνύει ωστόσο τους κινδύνους που δημιουργούνται για την ασφάλεια των πολιτών από την κλιμάκωση των τουρκικών «επιθετικών» ενεργειών στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση επιχείρησε να αποσιωπήσει την πρωτοφανή πρόκληση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, παρά το γεγονός ότι το τουρκικό F-16 εισέβαλλε εντός του αεροδιαδρόμου που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας και προχώρησε σε επιδεικτική αναγνώριση του ελληνικού ελικοφόρου ATR-742. Η προσέγγιση του αεροσκάφους της Ολυμπιακής από το τουρκικό μαχητικό έγινε αντιληπτή από τους επιβάτες της πτήσης, οι οποίοι προφανώς ξαφνιάστηκαν όταν είδαν σε πολύ μικρή απόσταση δίπλα τους ένα F-16.
Το γεγονός ότι περιστατικά όπως η σημερινή παρενόχληση του ελληνικού ελικοφόρου εγκυμονούν κινδύνους για την ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο και εντός του ελληνικού FIR, δίνει ισχυρά επιχειρήματα σε όποια ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να εκθέσει τους Τούρκους για τις προκλητικές και επιθετικές πτήσεις των μαχητικών τους –ανεξαρτήτως εάν αυτές γίνονται στον ελληνικό ή το διεθνή εναέριο χώρο.
Στη γραμμή της «απόκρυψης» της παρενόχλησης του αεροσκάφους της Ολυμπιακής, το Πεντάγωνο ενημερώνει απλώς ότι τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, συνολικά 16 τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών και τέσσερις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να αναγνωρίσουν τους «εισβολείς».
Για τον κίνδυνο πρόκλησης δυστυχήματος προειδοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών
"Oι συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου είναι επικίνδυνες και μπορούν να προκαλέσουν δυστύχημα" επισημαίνει σε δήλωση στην οποία προέβη αργά το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Είναι η πρώτη φορά που με τον πλέον επίσημο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει χωρίς περιστροφές και διπλωματικές διατυπώσεις στο διεθνή παράγοντα ότι τα παίγνια των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφων στο Αιγαίο "μπορούν να προκαλέσουν δυστύχημα".
Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας εντός FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη, που έθεσαν σε κίνδυνο πολιτική πτήση, ο κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας επιβεβαίωσε πλήρως την αποκάλυψη του protothema.gr για την παρενόχληση του ελικοφόρου αεροσκάφους της Ολυμπιακής. «Οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χωρίς σχέδια, και οι συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου είναι επικίνδυνες και μπορούν να προκαλέσουν δυστύχημα" είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι "με οδηγίες της Υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη, η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε χθες σχετικό διάβημα τονίζοντας τη μεγάλη ενόχληση και τη βαθειά ανησυχία της χώρας μας για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Επιπλέον, η Υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό της".
Λεπτομέρειες για την τηλεφωνική επικοινωνία της κυρίας Μπακογιάννη με τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου δεν έγιναν γνωστές. "Το Υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει για το περιστατικό τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» καταλήγει στη δήλωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρας.

Κάλεσαν Σινούκ να απομακρυνθεί!

του Μάκη Πολλάτου Συνεχείς είναι οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Το πρωί της Τρίτης, τουρκικό ραντάρ κάλεσε Σινούκ του ελληνικού Στρατού που πετούσε προς Φαρμακονήσι να βγει εκτός του δήθεν τουρκικού εναέριου χώρου!
Συγκεκριμένα, το ελικόπτερο Σινούκ του Στρατού πραγματοποιούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Κω προς Φαρμακονήσι. Στις 9.22 υπήρξε εκπομπή από τουρκικό στρατιωτικό ραντάρ της περιοχής, που κάλεσε τους χειριστής του Σινούκ να απομακρυνθούν επειδή δήθεν παραβιάζουν τουρκικό εναέριο χώρο. Οι έλληνες χειριστές συνέχισαν κανονικά την πτήση.

Μοιράσου το στο Facebook
Δημοσίευσε το στο Twitter

Reblog this post [with Zemanta]
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 03, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κοίτα τι έκανες!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator