ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΦΕΝΕΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟ 89 - Μπροστά από τις ευθύνες μας


Με οδηγό τα τραγικά αποτελέσματα του περσινού καλοκαιριού (πυρκαγιές - θάνατοι - απώλειες περιουσιών κ.λπ.) πρέπει ως συγκροτημένη κοινωνία να ενεργοποιηθούμε στο έπακρο χωρίς καθυστέρηση, με πρώτη την δημοτική Αρχή και αρωγούς όλους τους απανταχού Φενεάτες.

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε φαίνεται ξεκάθαρη η αναγκαιότητα ύπαρξης σωστού σχεδιασμού αντιμετώπισης πυρκαγιών, ώστε να διαφυλαχθούν ζωές και περιουσίες.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σκεφθούμε ότι σε μας είναι αδύνατο κάτι παρόμοιο να συμβεί, γιατί τότε εθελοτυφλούμε εγκληματικά. Άλλωστε οι φωτιές είναι τόσο κοντά μας...

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να ζητηθεί η συμβολή του Δασαρχείου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο σχεδιασμό αντιμετώπισης πυρκαγιών για τον Φενεό μας.

Σίγουρα υπάρχουν κάποια μέτρα που θέλουν χρόνο να πραγματοποιηθούν, όπως και κάποια άλλα εξίσου σημαντικά που γίνονται άμεσα.

Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

Αντιπυρικές ζώνες γύρω απ' το χωριά, πυροσβεστικός κρουνός ή απλή βάνα, στο τερματικό του δικτύου ύδρευσης σε κάθε μαχαλά, με μάνικα 100 ή 150m, ώστε να καλύπτεται περιμετρικά και εσωτερικά το χωριό, υδροφόρα 2τόνων μόνιμα σε τρέιλερ το

οποίο θα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού και θα έλκεται από το αυτοκίνητο του δήμου ή όποιο άλλο διαθέσιμο.

Επί τόπου επίδειξη και ομιλία της Π.Υ. στην Γκούρα.

Αποψίλωση των μη κατοικήσιμων οικοπέδων μέσα στα χωριά, υποχρέωση κάθε κατοίκου για καθορισμό της οικίας και των χωραφιών του από επικίνδυνα χόρτα. Απαγόρευση ανάμματος φωτιάς πουθενά κι από κανέναν, χωρίς την έγκριση της πυροσβεστικής.

Ενίσχυση του θεσμού του δασοπυροσβέστη, δασοφύλακα.

Εκπαίδευση κτηνοτρόφων μια που βρίσκονται μέσα στο δάσος και μπορούν ίσως να προλάβουν το κακό στη ρίζα του..

Κατασκευή παρατηρητηρίων σε περίοπτες θέσεις.

Ασκήσεις ετοιμότητας από εθελοντές στις αρχές του καλοκαιρού.

Έλεγχος πρόσβασης ανθρώπων και οχημάτων στα δάση., καθαρισμός του δάσους από απορρίμματα, δημιουργία σχεδίου ετοιμότητας για εκκένωση του χωριού σε εξαιρετική ανάγκη.

Τοποθέτηση ανά τακτά διαστήματα, σε όλους τους δασικούς και κεντρικούς δρόμους, βαρελιών με νερό για άμεση επέμβαση.

Πιστεύουμε πως για το καλό όλων μας είναι ανάγκη να γίνει άμεσα αντιληπτή η σοβαρότητα των προαναφερομένων.

Κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το επόμενο μέτωπο πυρκαγιών και μακάρι να μην υπάρξει ποτέ.

Όμως η ετοιμότητα, πρόβλεψη και πρόληψη, είναι σημαντικοί παράμετροι σε τέτοιες καταστάσεις.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ
ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΦΕΝΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.