Ερντογάν κατά της Ολλανδίας: «Απομεινάρια των Ναζί και φασίστες»


Πηγή: REUTERS

Η απόφαση των ολλανδικών αρχών να ανακαλέσουν την άδεια προσγείωσης στη χώρα του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, με τους Τούρκους κυριολεκτικά να απειλούν «θεούς και δαίμονες». Και η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Ερντογάν που απασφάλισε κατά των Ολλανδών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες», αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια για να προσγειωθεί στη χώρα το αεροπλάνο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

«Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη. «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία».

Οι αρχές του Ρότερνταμ ανακάλεσαν την άδεια να παραστεί ο τούρκος ΥΠΕΞ σε συγκέντρωση υπέρ των σχεδίων του Ερντογάν να επεκτείνει τις εξουσίες του, που θα τεθούν σε δημοψήφισμα τον ερχόμενο μήνα. Και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή τούρκων αξιωματούχων σε τέτοιες συγκεντρώσεις.

Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk πως μεταβαίνει στο Ρότερνταμ προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση υποστήριξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει του τουρικού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η κίνηση αυτή των ολλανδικών αρχών έχει προκαλέσει οργή στην Τουρκία, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προειδοποιεί πως εάν εμποδιστεί αυτή η επίσκεψη θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά της Ολλανδίας.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης.

Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου «κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης του Ρότερνταμ είχε δηλώσει πως δεν θα επιτρέψει στον Τούρκο ΥΠΕΞ να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη.

«Έχει διπλωματική ασυλία (...) οπότε θα του συμπεριφερθούμε με σεβασμό, όμως έχουμε άλλους τρόπους για να εμποδίσουμε πράγματα να συμβούν σε δημόσιο χώρο», προειδοποίησε ο Άχμεντ Αμπουταλέμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.